Leonardo TOI - SPA ROAD project 2010

A SPA-ROAD (Stressz-megelőző tevékenységek közúti fuvarozók és kisvállalkozások számára), az Egész életen át tartó tanulás program az Európai Unió EACEAnevű szervezete által támogatott Innovációtranszfer projekt, mely a 2010-es Leonardo da Vinci program keretében fut. A projekt a stressz-megelőző tevékenységekre irányuló Stress Prevention Activities (SPA) projekt képzési tartalmán alapul. A projekt e képzési tartalmak átvételére és meghonosítására irányul, korszerűsítve azokat az új célcsoport aktuális igényeinek megfelelően (közúti szektor, innovatívabb tanulási környezet kifejlesztése, virtuális képzési platform).

A SPA-ROAD a stressz-megelőző tevékenységekre irányul, legfőbb célja a közúti fuvarozókra (teher és személyszállítók) valamint a kisvállalkozások dolgozóira nehezedő stressz hatások megelőzése, továbbá web 2.0-ás tanuló környezet kialakítása. A stresszel való megküzdésre számos módszert ismerünk, de sokszor nem megfelelően választjuk meg a megküzdési módot, vagy éppen nem vesszük észre a nyilvánvaló megoldásokat. Napjainkban a munkahelyeken a dolgozók sokkal nagyobb elvárásokkal szembesülnek, mint régebben, a pihenésre és relaxációra szánt idő egyre kevesebb. A munkahelyeken a legfontosabb problémaforrások között találjuk a stresszt, mely egyik fő okozója a rossz munkaszervezés.

A közúti sofőrök stresszmentesítése kulcsfontosságú abban, hogy egészségi állapotuk és az európai utak biztonsága javuljon. A megfelelő stresszkezelés és megelőzés nagyban hozzájárul a szervezet és a benne dolgozók jóllétéhez és hatékonyságához.

A projekt fő termékei: egy jelentés a Közúti fuvarozók stressz-megelőzési képzésének jelenlegi állásáról (angol nyelven), továbbá a legfontosabb a képzési platform, amely elérhető az összes partnerország nyelvén, spanyolul, németül, franciául, görögül, magyarul, bolgárul és angolul is, az összes kifejlesztendő tananyaggal egyetemben.