COACH - 1. partnertalálkozó Barcelona

COACH - 1. partnertalálkozó Barcelona

2012. október 24-25

 

A Leonardo partnerség célja, hogy a duális képzés területen kézikönyvet állítson össze a kis és közepes vállalkozások számára, akik a közeljövőben tervezik ilyen típusú képzésbe való bekapcsolódást.

Az középfokú iskolából kikerülő, szakképzettséggel nem rendelkező fiatalok munkanélküliségi problémája egész Európát érintő probléma. A megoldás egyik útja a duális képzés, mely egy gyakorlat orientált képzési formát valósít meg. Tőlünk nyugatra, ez már egy sikeresen működő oktatási forma, mely keretében a tanulók gyakorlati képzését egy-egy olyan munkáltató vállalja, aki képes megfelelő szintű tanműhelyeket kialakítani és működtetni valamint sok esetben ösztöndíjat is biztosít a tanulóknak. Ez több szempontból is előnyös a cégnek, hiszen a gyakorlati tanmenet összeállítása a cég igényei szerint történik és a duális képzésen részt vett diákoknak lerövidül vagy egyáltalán nem szükséges a betanítási időszak, munkába állás után teljes értékű dolgozók lesznek.

Hazánkban a duális képzés még igen új fogalomnak számít, az első végzős évfolyamok 2014 -2015 re várhatóak. De nemcsak nálunk számít új típusú képzésnek, hanem a konzorcium többi partner országa is 2012-tól kezdte bevezetni a duális képzést. A projekt időtartama folyamán igyekszünk minél több jó gyakorlatot összeszedni és bemutatni az éredklődők számára.

 

 

 

 

A projekt első hírlevele angolul elérhető: